There are no breaking news at the moment

Hei, og velkommen til disse sidene der du finner alt du vil vite om norsk bistand! Bistand er et hett tema, der det stadig går debatt om ulike trender, skandaler og konflikter. Det er også en yndet karrierevei for folk som har utviklet seg innenfor for eksempel utviklingsstudier, fremmede språk, statsvitenskap eller internasjonal politikk og områdestudier. Her forsøker vi derfor å gi deg alt det siste om hva som rører seg på bistandsfeltet, og de store spørsmålene som alle må ta stilling til.

En del av norsk identitet?

Hva det vil si å være norsk er et interessant tema som nordmenn tilsynelatende aldri blir slitne av å snakke om. De senere tiårene kan det synes som om mange forbinder det å være norsk med det å engasjere seg internasjonalt, enten direkte gjennom frivillig arbeid eller politiske aktiviteter, eller mer indirekte gjennom skatteseddelen. Siden hver skattebetaler gir mange tusen kroner på den måten hvert år, tyder mye på at bistand er en tanke som har stor legitimitet i det norske samfunnet. Det er jo tross alt velgerne som har valgt politikerne som har tatt beslutningene om at bistanden skal ligge på dette nivået, med partier som KrF og SV som ledende i å presse på.

Helt siden 1990-tallet har vi hørt at det er typisk norsk å være god, og dette er en viktig del av ideen om Norge som humanitær stormakt. Norge er ikke noe stort land, men vi kan likevel gjøre oss bemerket ved å gå foran med et godt eksempel internasjonalt. Det krever imidlertid stor pengebruk – Norge har brukt mange hundre milliarder kroner på bistand de siste årene. Har det vært verdt det, og hvilke konsekvenser har egentlig bistanden hatt i de aktuelle landene? Dette er den typen spørsmål vi prøver å gi deg svar på på disse sidene.