There are no breaking news at the moment

En lang og fæl krig

Bildene fra Aleppo og Idlib har vist oss at borgerkrigen i Syria har vært både voldsom og grusom. Ved siden av konvensjonelle krigshandlinger har det også vært begått krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen, bruk av kjemiske våpen, terrorisme, tortur og folkemord. I tillegg har mange ulike land med ulike egne motiver blandet seg inn i striden, inkludert Iran, Tyrkia, Saudi-Arabia, USA og Russland, for bare å nevne noen. Aller verst har det selvfølgelig vært i områdene okkupert av den såkalte Islamske staten (IS), men så mye bedre har det heller ikke vært i områder kontrollert av opprørerne eller for den saks skyld regjeringsstyrkene.

Norsk bistand

Norsk bistand til Syria har vært kontroversiell, fordi den ofte har gått til områder okkupert av ulike opprørsgrupper som ligner veldig på islamistiske terrororganisasjoner. Det gjelder særlig det meste av pengene som har blitt kanalisert gjennom Norsk Folkehjelp. Det er ikke lett å operere i slike områder uten på et eller annet vis å bli kompromittert av terroristene som kontrollerer dem. Mange av disse terroristene har ingen tilknytning til Syria, men har bare kommet dit for å kjempe hellig krig.

Norsk Folkehjelp hevder imidlertid på sin side at de bare driver med humanitært arbeid forankret i demokratiske verdier og menneskerettighetene, slik at de ikke på noen måte kan mistenkes for å hjelpe terroristene, med eller uten vilje.

Situasjonen i deler av Syria er imidlertid svært vanskelig, så vanskelig at Leger uten grenser faktisk har sluttet å drive med sine operasjoner nordøst i landet. Nå går også en del av støtten fra Norge til områder kontrollert av regjeringsstyrkene, som også har blitt sterkt kritisert av norske og andre lands myndigheter for å støtte opp om et brutalt diktatur. Spørsmålet er dermed, om det i det hele tatt går an å drive bistand under disse vilkårene.